úterý 17. března 2020

Co s „bunkrovou depresí“ – jak pomoct psychice, když nemůžete vývoj situace moc ovlivnit a potřebujete jen čekat, jak se vyvine

• Dejte si informační půst – pokud ne kompletní, tak si vyhraďte určitý denní úsek (ne víc, jak hodinu), kdy zprávy sledovat budete. Ten úsek by neměl být ráno (vstanu, projedu mobil, hned mám depku) ani cca dvě hodiny před spaním.
• Zkuste si vyhradit omezený čas, ve kterém si budete dělat starosti. Zní to absurdně, ale říct si „strachovat se budu od šesti do sedmi večer a ve zbytku času budu něco dělat“ spoustě lidem funguje. Když zjistíte, že si děláte starosti mimo vymezený čas, tak je přebijte činností.
• Když si začnete s něčím dělat hlavu, vytvořte si plán, jak budete situaci řešit („bojím se, že babička onemocní“ - „pokud onemocní s chřipkovými příznaky, rovnou volám záchranku, i kdybych měl přibarvit, že je jí hůř.“) a pak na ni zapomeňte – strachujte se ve vymezeném čase.
• Dělejte smysluplné činnosti. Čtěte, učte se něco nového, vytřiďte staré oblečení, vyrábějte s dětmi origami... cokoliv, co vás donutí zaměřit cílenou pozornost na něco jiného, než na současnou situaci za okny. Máte hromadu času, který vám už nikdo nevrátí, když ho vyplýtváte, tak ho využijte.
• Meditujte, praktikujte mindfulness (net je plný návodů)... naučte hlavu, že je OK nemyslet na nic a jen být. Pár dnů se bude zdát, že to vůbec nefunguje, to je normální; první efekty jsou vidět tak za týden.
• Pracujte s emocemi – pusťte si muziku, kterou máte rádi a kterou máte spojenou s příjemnými zážitky, sami hrajte na hudební nástroj, zapalte si aromalampu, zapněte „umělé slunce“... udělejte si tak příjemnou atmosféru, jak dokážete.
• Usmívejte se. Je dobře podložené výzkumem, že dobrá nálada a úsměv jsou propojené oběma směry - pokud se usmíváte, i když se přemáháte, tělo to vezme jako signál, že je vám vlastně fajn. Chce to cvik, než si přestanete připadat divně.
• Hýbejte se. Cvičte doma, choďte na procházky, tancujte... každý den dejte tělu nějaký pohyb, ať se vyplaví endorfiny.
• Spěte 7+ hodin denně. Aspoň hodinu před spaním nekoukejte do obrazovky a čtěte si něco zábavného/příjemného nebo si pusťte tichou muziku. Spánek a cvičení mimo jiné taky zvyšují imunitu.

[https://www.facebook.com/groups/koronapady/permalink/2540187126196892/]